Název | Množství a jednotka |
---|---|
hladká mouka | 200 g |
hořké mandle | 100 g |
máslo | 100 g |
moučkový cukr | 120 g |
vejce | 1 ks |
med | 1 lžíce |
hořké kakao | 1 lžíce |
badyán | 1/4 lžičky |
skořice | 1/2 lžičky |
hřebíček mletý | 1/4 lžičky |
zázvor mletý | špetka |
bílek | 1 ks |
mandle na zdobení | |
čokoládový krém |
Na vál nasypeme hladkou mouku, cukr, mleté neloupané mandle, kakao, skořici, mletý nebo dobře rozdrcený badyán (asi 1/4 hvězdičky), 2 pomleté hřebíčky a na špičku nože zázvoru. Promícháme, uprostřed uděláme důlek, vyklepneme do něj vajíčko a pomocí másla a medu vypracujeme těsto. Zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladu na dvě hodiny odpočinout. Potom těsto rozválíme a vykrájíme čtverečky (vezmu rádýlko a udělám čtverečky rádýlkem). Polovinu tvarů potřeme bílkem a posypeme nudličkami loupaných mandlí - z mandlových nudliček tvoříme "čínská" písmena. Upečeme v troubě na 160° asi 8 - 10 minut. Upečené vychladlé čtverečky spojíme čokoládovým krémem.
Čokoládový krém:
125g změklého másla utřeme do pěny, přidáme 1 žloutek a 100g změklé čokolády.
Z uvedeného množství je cca 80 ks.
Postup: Nejprve si umyjeme a vyvaříme sklenice a víčka, do kterých budeme okurky... zobrazit recept
Postup: Z 250 ml mléka odlijeme cca 50 ml do hrnku, přidáme lžičku krupicového cukru a... zobrazit recept
Postup: Kančí maso - nejlépe z mladého kusu - nakrájíme na plátky (nenaklepáváme).... zobrazit recept
Postup: Nejprve uvaříme silnou kávu, nejlépe espresso, a nalijeme do misky. Mascarpone,... zobrazit recept
Postup: Máslovou dýni oloupeme, Hokkaido loupat nemusíme, slupka vařením změkne. Dýni... zobrazit recept
Povedlo se nám přesolit? Omáčky - záleží, jakou omáčku děláme. Smetanové zředíme mlékem s troškou mouky, smetanou, žloutkem rozmíchaným v trošce mléka nebo najemno nastrouhaným syrovým bramborem, omáčku pár minut ještě povaříme.... zobrazit článek
U nás je vše na dosah, máme ideální polohu uprostřed Beskyd přímo pod nejvyšší...